Invisalign beugel – deel 1

hanneke invisalign

Al jaren een doorn in het oog: die superscheve tanden van mij. Ooit stonden ze – na twee jaar blokjesbeugelen – keurig op een rij, maar zonder spalkje of andere hulpmiddelen veerden mijn kaken de afgelopen jaren vrolijk terug naar hun originele positie. Met als gevolg: tanden die alle kanten op staan, behalve de goede.

Het kostte me een jaar of vier piekeren: ga ik voor een beugel of laat ik het maar zo? Maar elke keer als ik in de spiegel keek: ergernis. Lachen op foto’s: altijd met een dichte mond. Het hete hangijzer is natuurlijk dat de kosten van een beugel aanzienlijk zijn. Dat is als je net ZZP’er bent geworden en een verbouwing van drie jaar bent gestart, wel een dingetje.

Maar de verbouwing loopt op z’n einde. Het ZZP-schap gaat lekker, dus na lang wikken en wegen (en sparen) zag ik eindelijk de ruimte om mezelf een ‘cadeautje’ te geven: een ouderwets beugelbekkie! Nouja, ouderwets valt wel mee, ik ga niet voor de slotjesbeugel, maar voor Invisalign. Erg fijn: die zie je (bijna) niet zitten en als het echt nodig is, kan hij ook een keertje uit.

Tijd voor de ortho dus. Ik kreeg niet alleen aligners, maar ook een hele rits aan attachments (kleine, tandkleurige blokjes die op je tanden geplakt worden, waar je aligner druk op uitoefent). Die had de ortho er zo in gezet – voel je niets van – dus dat viel alles mee. Verder moest er hier en daar wat ruimte tussen mijn tanden gemaakt worden: dat doen ze met een schuurpapiertje. Niet pijnlijk, wel awkward. Daarna kreeg ik eindelijk mijn eerste aligners!

In het begin voelt het wat apart: het lijkt een hele berg materiaal in je mond, maar gek genoeg: niemand die het opmerkt! En na een dagje ben ik er ook eigenlijk wel aan gewend. Het is wel even schakelen: je kunt / mag met je aligners in niet eten of drinken (alleen water), dus je kiest je eetmomenten wel een stuk bewuster: ontbijt (mét koffie!!), lunch en avondeten en verder niets. Wel makkelijk afvallen dus, want snacks zijn er niet meer bij.

Ik moet zeggen: de hele dag op water is wel wat aan de flauwe kant, dus ik ben even opzoek gegaan naar wat je eventueel nog meer mag drinken mét aligners in: lauwe, groene thee schijnt ook wel goed te gaan, dus die heb ik aan mijn lijstje toegevoegd. Erg fijn om soms iets met een beetje smaak te mogen drinken 🙂 Ik ben nog aan het uitvogelen of het nou alleen om het verkleuren van aligners gaat dat je zo weinig dingen mag drinken, of dat het ook slecht is voor je gebit (natuurlijk moet je na alles wat je eet of drinkt sowieso poetsen of spoelen).

Ik heb na een dagje dragen een beetje pijnlijke ondertanden. Dat is niet zo vreemd, want die worden met een noodgang naar een andere plek geduwd. Die staan na 14 aligners (ik heb er 1 per week) van de 39 al op hun plek. Hoewel je van tevoren al kunt zien hoe je gebit eruit ziet als je klaar bent, ben ik ook zó benieuwd naar het échte eindresultaat!

Aanbevolen artikelen