Invisalign beugel – deel 2

Inmiddels ben ik ruim een maand verder: ik draag nu aligner 5 van de 39. Waar ik vijf weken geleden nog erg moest wennen aan aligners en schaarse eetmomenten, weet ik inmiddels bijna niet meer beter.

Speeter

Ik was een paar weken geleden echt nog wel aan het uitzoeken wat handig is qua eten, drinken en het tóch 22 uur dragen van aligners. Want geloof me: 2 uurtjes gaan heel snel voorbij, zeker als je moet eten èn drinken èn poetsen èn tandenstoken èn je beugel even schoon moet maken. Laat ik het zo zeggen: ik ben een speed-eter geworden. Of een Speeter, for short.

Ik ben nooit zo’n eter geweest, dus tussendoortjes mis ik ook niet zo. Maar echt genieten van je eetmomenten: dat is er niet meer bij. Beugel uit betekent door eten, meteen iets anders dan water drinken en zo snel mogelijk aligners terug. Ik heb fruit toegevoegd aan mijn ontbijt / lunch, dat scheelt weer een beugel-uit-momentje. Eten is op deze manier wel lekker efficiënt trouwens, wat op een werkdag wel meer uren geeft om te werken 😉

Uitzoekwerk

Ik had nog een hoop vragen toen ik mijn aligners kreeg. Mijn ortho had erg veel uitgelegd, maar zoveel info blijft niet allemaal plakken en ik kreeg geen brochure mee – of een website waar alles nog eens op staat. Dus toen ik thuis kwam, was het verhaal van mijn ortho deels vergeten en een hoop dingen waren anders dan wat in mijn Invisalignboekje stond. Verwarrend dus.

Dat resulteerde in een flinke vragenlijst toen ik mijn controle-afspraak had. Voor iedereen die dat handig vindt: mijn FAQ.

Q: Mag je ècht alleen water drinken?

A: Ja (zegt Invisalign). Ja, zegt ook de ortho. Maar die kon lauwe groene thee ook nog wel gedogen. Ik heb wel het vermoeden dat groene thee (en alle thee zonder tannine, zoals witte thee, brandnetelthee, gemberthee, enzovoorts) toch voor een heel lichte verkleuring van aligners zorgt. Ik heb overigens inmiddels ook wel een Heineken 0.0 gedronken met aligners in en daarna meteen gespoeld en/of tanden gepoetst en dat lijkt geen verkleuring te geven. Zo kun je ze toch langer inhouden èn van een drankje genieten.

Q: Aligners: schoonmaken met tandpasta?

A: Ja (zegt Invisalign). Nee! Zegt mijn ortho. In tandpasta zitten deeltjes die schuren en dat beschadigd je aligners. Oké. Ik blijf bij het advies van de ortho. Dus gewoon met een tandenborstel en water of met een beetje zeep / afwasmiddel.

Q: Invisalign zegt: elke week een nieuwe aligner, de ortho zegt elke twee weken wisselen (dat staat dus verkeerd in mijn app). Wat is het nou?

A: Mensen hebben verschillende soorten tandbot, dat kan zacht of hard zijn. Afhankelijk van hoe goed de aligners passen, kunnen ze per week of per twee weken gewisseld worden. Als ze goed passen en er geen ruimte tussen de aligners en je tanden zit, mag je een aligner verwisselen. Past het niet goed: dan een weekje extra dragen. Check.

Aligner 5: boven zie je niet veel, maar onder gaat het best snel. En daarom is die ook wat pijnlijker.

Dat was het weer even voor nu! Ik heb van deze aligner wat meer pijn dan van de vorige, dus ik denk dat ik deze twee weken draag tot ie helemaal goed zit. Leuk trouwens om de aligners met elkaar te vergelijken, zo zie je goed hoe snel het eigenlijk gaat!

Aanbevolen artikelen