Posted by on 27-aug-2016 in de wereld om ons heen, kinderen | 0 comments

Wat een geluk! Wat dan? Nou, Utrecht! Ik woon er middenin, maar eigenlijk zie ik er te weinig van. Dus grijp ik een excuusje als ‘we moeten nog een tandenborstel halen’ met beide handen aan om niet bij de dichtstbijzijnde drogist een exemplaar te bemachtigen, maar bij ‘die ene in de binnenstad’. Zo dwing je met gemak een gezinsbreed, ochtendvullend avontuur af.
 

Grachtpracht

Lekker afgezaagd. Maar wat blijven de grachtjes skítterend als je er op je dooie akkertje wandelt in de ochtendzon. Prima speeltuin ook, want de mini’s kunnen door, onder en over alle hekjes van de grachtenpanden gillend (sorry, uitslapers) en lachend een intensief parcours afleggen. Scheelt weer een flinke berg energie bij thuiskomst. We lopen door een paar verscholen hofjes, steegje in, steegje uit, scoren onze tandenborstel en dan is het pas echt feest. Want nu móeten we niets meer.

 

Pandhofjes

Pandhofjes zijn bij uitstek favoriet: Sint Marie bijvoorbeeld, want daar vinden we bergen hommels en vlinders, paadjes om over te rennen, kloostergangetjes waar je je boterham kunt eten en een kunstwerk om op te klimmen. Pandhof van de Dom doet overigens niet onder voor deze, want ook daar zijn paadjes, beestjes, lekkere geuren én een kekke fontein met een schrijvende monnik in het midden.

Rare winkels

We zouden geen stadsmensen zijn als we niet hier en daar een winkeltje induiken. Gelukkig zijn er genoeg rare winkeltjes te vinden, of zaakjes met gewoon héél mooie hebbedingen. Neem nou ‘It’s a present’  (waar ik een perfect plantenpotje van Hübsch scoorde voor mijn blauwprikkelende cactusvriend) aan de Lijnmarkt… Of Flying Tiger… Ook een enorm succes als we met z’n allen op pad zijn. Bij die laatste kwamen we trouwens vandaag met zoiets leuks naar buiten!
 

Krimpie-Dinkie

Ken je het nog? Zo’n stuk plastic dat je in kunt kleuren, daarna in de oven gooit en dat in een paar minuten en 250 graden Celsius transformeert tot een keihard gekrompen aftreksel van je oorspronkelijke kunstwerk. Dát ja! Die hingen dus bij Flying Tiger voor een luttele euro: tien beestjes (aaaah, en ik ben gek op die tekeningetjes) om te laten krimpen. Die gingen mooi mee dus.

Huiswaarts

Na nog een paar heerlijke straatjes en winkeltjes gaan we huiswaarts over de Oudegracht. Mooie routes vanuit daar zijn altijd ‘tussendoor’: door het Catharijneconvent + binnentuin of door het Vrouwjuttenhofje. Boffen hoor, hier wonen. Als iemand nog tips nodig heeft voor een dagje Utrecht: geef gerust een gil. Ik heb er een stuk of honderd :)

 
 

Hanneke blogt ook op buitenhelden.nl en somoiso.nl
Volg je ook via Twitter en Facebook? Of schrijf je in voor de nieuwsbrief!