Posted by on 21-dec-2016 in de wereld om ons heen, kinderen, papa en mama | 0 comments

‘Hé, fijne woensdag hè? Ga jij lekker relaxen op je vrije dag terwijl wij hier keihard doorwerken!’ Juist. Deze uitspraak hoort iedereen met kinderen zo nu en dan van een lieve collega of kinderloze vrienden. Goed bedoeld, natuurlijk. Maar keep on dreaming. Een dagje lekker vrij…
 
Om zeven uur rollen we allemaal verkreukeld uit bed. Kinderen storten op de bank met een Donald Duck, plassen de wc onder en verbruiken het laatste velletje wc-papier terwijl ik konijnen eten geef, poezen voer en dertien keer heen en weer loop om een verantwoord ontbijtje op tafel te frisbeeën. Als de schranzende varkentjes hun trogjes leeg hebben gegeten, heuen we ze naar boven om aan te kleden en tanden te poetsen. Op het oeverloze geklier na, kunnen ze dat gelukkig zelf. Tussen het afruimen van de tafel en het aankleden in maak ik met franse slag de wc schoon. Dan ren ik naar boven voor een dagelijks sessietje multitasken.
 

A is voor aankleden…

Struikelend over neergezwiept wasgoed probeer ik al haargel-in-Neas’-haar-smerende Nim’s haar in te vlechten en mijn tanden te poetsen. Vervolgens doe ik een verwoede poging om Isins pruik te fatsoeneren en mezelf aankleden. Dat laatste mislukt uiteraard jammerlijk. Het kleine spul rent naar beneden, trekt her en der speelgoed tevoorschijn en stapelt dat fier op in mijn voorheen-zo-lege vensterbanken. Negeren is een keuze. Ik maak flessen drinken klaar, snij fruit en pak tassen in. Schoenen aan, sjaal om en wegwezen.
 

B is voor bye – tot -zo. En koffie.

Op school kus en zwaai ik boven twee kindertjes uit en ren dan naar beneden waar ik met Neas een boekje lees in de kleuterklas. Bel. Doei! Ik spring op m’n stalen ros en fiets naar de dierenwinkel voor konijnenvoer. Dan peddel ik door naar Anne & Max en trek mezelf op handen en knieën over de drempel voor een welverdiend cafeïneshot. Ondertussen lees en beantwoord ik werk- en privé mail.

Rond 9.00 uur fiets ik naar huis. Ik heb een afspraak met een animator voor leuke projectjes. Als ik die uitgezwaaid heb, maak ik de pagina’s voor Neas’ dinoboek af (avondwerk van gister, niet gehaald). Hij mist uiteraard een Anomalocaris na het zien van de DWDD-show van Freek Vonk. Opmaak, printen, plakken: superblij kind straks. Ik maak nog een illustratie voor Kiind magazine af, ruim de vaatwasser uit, stofzuig de kamer en ben dan alweer bijna te laat om het kleine spulletje uit school te halen.
 

Hot en her

Eén speelafspraak, twee mee naar huis. Rennen, want op woensdag prak ik in een kwartier twee boterhammen² naar binnen. Terwijl zij de korstjes nog even afsabbelen, pak ik de zwemtas van Neas in, negeer de hagelslag op de grond en werp twee kinderen in de auto: zwemles. Halverwege gaan er enge lampjes op het dashboard branden. Foto, voor het stoplicht mail ik de garage vast. We arriveren vijf minuten voor de les bij het zwembad. Kind uit de kleren schudden, zwembroek aan, bandjes om, kind in het water. Tijdens de les keuvel ik lekker met Nim. Na 40 minuutjes droog ik mijn druipende zeehondje af en zetten we koers naar huis.
 

Engelenverdriet

Neas wil niet meer mee naar buiten, maar Nim heeft – tot haar grote verdriet – haar kerstengel verprutst op school. Morgen moet die haar opwachting maken bij het jaarlijks kerstdiner, dus gaan we er thuis een maken. Helaas, het ontbreekt ons aan potjes glitterzooi. Dus Neas mag even een spelletje op de iPad doen terwijl Nima en ik naar de Pippoos scheuren, waar we een voorraad kerstknutselwaardig materiaal inslaan.

Na glitter komt konijnenpoep

Als we thuiskomen moet Isin opgehaald worden, maar een sms’je van vriendjes moeder leert dat de mannen nog heel druk zijn en ik hem later mag halen. Goed. Tijd voor Plan Kerst-Dingus. Neas wil niet meeknutselen, maar wel in bad. Bad vol, kindje erin. Nim heeft inmiddels knutseldingen uitgepakt. Ik grijp onderweg nog twee konijnen bij hun lurven, want die mogen op de knutseltafel voor een aai en een beetje aandacht. Ruim een uur knippen en plakken, dan zijn onze engelen klaar! Mooooooi! Niks fijner dan rommelen met Nim. We genieten heel even van het geglitter. En na glitter komt konijnenpoep. Konijnenhok schoonmaken, konijntjes terug, knutselzooi opruimen, Neas uit bad halen, aankleden en dan Isin halen. Ik regel onderweg nog snel een afspraak met de garage, want met enge lampjes blijven we niet rondrijden natuurlijk.
 

Oja. Eten.

We pikken Isin op en op de terugweg doen we een detour  door de AH, want het keukenkastje heeft een schrijnend gebrek aan aardappels. En de schooltasjes zouden morgen graag een paar appels hebben. We flikkeren en passant dus een mandje vol, betalen nét te weinig om een pannenzegel te bemachtigen en huppelen dan kletsend naar huis. Mijn kroost vergaapt zich aan Glitter-engelen en Anomalocarissen, wat mij de tijd geeft om ongestoord (= <10 onderbrekingen die beginnen met ‘mamaaaaa?’) eten kan koken. Eten op tafel, slechts één keer lichtjes dreigen met trechters, dan de tafel afruimen… Het moment is daar. Mijn achterste. Raakt. De bank.

Lekker samen met de mini’s Pixar shorts kijken. Die filmpjes zijn overigens altijd te kort. Ik knipper een keer (vrij lang) met mijn ogen en ze zijn voorbij. Het volgende project is om alles onder de 10 jaar gepoetst en wel in een pyjama te krijgen. Neas naar bed, kuskuskus, twee kindjes naar beneden. Katten eten, konijnen eten, kattenbak schoonmaken, zooi opruimen… En dan is er KOFFIE. De rust duurt niet lang, want Isin moet dagelijks zijn tafels oefenen en dat gaat allesbehalve van harte. Gelukkig wil paps die taak vandaag op zich nemen, maar uiteindelijk is het door het gemekker toch altijd een soort familie-aangelegeheid. Als er nog tijd is lezen we een boek of tekenen we nog wat en om acht uur 20.20 uur bonjouren we ook Jut en Jul naar boven. En dan… is het stil.

Meestal gaan we nú nog even aan het werk. Boekje. Appje. Logootje. Blogje schrijven… nou, vooruit. Alleen dat laatste dan. En dan doe ik echt-helemaal-niks-meer.

Behalve relaxen. Want dat doe je, op zo’n vrije dag.

:)

 

Hanneke blogt ook op buitenhelden.nl en somoiso.nl
Volg je ook via Twitter en Facebook? Of schrijf je in voor de nieuwsbrief!