featured-neas

Neas Taran is onze kleinste druif. Hij maakte ons gezin compleet op 26 februari om 00.30 uur. Roept veel ‘Nee’. Roept ook veel automerken. De juiste, welteverstaan, van oldtimer tot New Mini Cooper. Staat graag stil bij mooie en lelijke dingen. Loopt als het kan de tegenovergestelde richting van papa en mama op.

Neas is ontstaan uit de naam van een sumerische god, Ea, ook wel bekend als Enki. Ea was een van de belangrijkste personen van de Anunnaki in het oude Sumerië, hij stond bekend als de god van het diepe water. Hij verbleef niet in de hemel, maar in het Apsu (zoete water) en dus op aarde.
Ea is volgens de Sumerische kleitabletten de schepper en de redder van de mens. Hij was degene die de aardbewoners genetisch samenvoegde met de Anunnaki, waardoor de tegenwoordige mens ontstond. Toen de andere Anunnaki besloten dat de mensheid vernietigd moest worden, trad Ea op als beschermer van het mensenras door één iemand in te lichten over de komst van de zondvloed.

Taran komt van Taranis, de keltische god van de donder. Taranis betekent ‘donderaar’ en het woord taran betekent dat in het huidige Welsh en Bretons nog steeds.
Taranis werd door de Romeinen geassociëerd met Jupiter, hun eigen god van de donder. Naast donder speelden ook kennis en magie een belangrijke rol in het bestaan van Taranis.